REVIEW

Licht

Licht vakkundig geïntegreerd in uw audiovisueel totaalconcept.

Geluid

Waar ook in de zaal, op elk zitje wenst u een glashelder geluid.

Beeld

U wil de juiste projector of het geschikte scherm voor uw ruimte.

KENNIS INDRUK TRENDS NIEUWS

Verkoop, verhuur en installatie van audiovisuele producten en diensten voor kleine en grote ondernemingen.

REVIEW

Zo bouw je een auditorium AV-technisch op

Zo bouw je een auditorium AV-technisch op 

10 aandachtspunten op een rij

Het succes van een auditorium zit vaak achter de schermen. Projecties, vloeiende overgangen, helder geluid, knappe uitlichting, … details die een seminarie of event afmaken. Tim Van Gasse, sales manager bij PLAY legt uit hoe je een technisch verouderd auditorium opbouwt met state of the art audiovisueel materiaal. 

Vaak ligt een combinatie van verschillende dragers aan de basis van een verouderde installatie. En dat is logisch. Je gaat niet elke keer alles vernieuwen bij de minste vraag van een gebruiker. Je begint met add-ons, extra materiaal, service packs, … om je bestaande installatie te versterken. Maar op een bepaald moment houdt het op. En komt er ruis op de installatie: de projectie is niet meer zo scherp op de achterste zitjes of interfereert het audiosignaal met het 4G-netwerk. Wanneer moet je ingrijpen? Als je voelt dat de kwaliteit van je seminarie, event of opendeur eronder lijdt.

We zetten 10 aandachtspunten op een rij

 

1. Breng de noden in kaart

Stel jezelf de belangrijkste vragen: welke functionaliteiten zijn belangrijk? Welk soort events vinden er plaats? Wat moet je AV-installatie aankunnen? Een aandeelhoudersvergadering heeft andere noden dan een spetterende productlancering. Pas als je weet wat de noden zijn, kan je op zoek gaan naar een partner om je verder op weg te helpen.

2. Digitaal plan van beeld, geluid en licht

Tijdens een AV-audit stellen we een digitaal plan op van het beeld, geluid en/of licht. Dat wordt opgesteld in functie van de noden van het auditorium en de wensen van de gebruiker. Vervolgens brengen we ook in kaart op welke materialen en kabels we kunnen verder bouwen. Vaak gebeurt het echter dat we alles moeten vernieuwen om te voldoen aan de laatste kwaliteitseisen. We verwijderen zorgvuldig de verouderde bekabeling, beamers, schermen, … Dit kunnen we zelf organiseren of doen we samen met je aannemer of bouwpartner. 

3. Alles van en naar de matrix switchers

We zoomen in op het hart van je systeem: is de bekabeling nog analoog? Dan vervangen we die best door een digitaal signaal omdat veel toestellen digitaal werken. Zeker als je wil werken in high definition en 4K is digitale transmissie absoluut een must.  Voor digitale bekabeling maken we gebruik van twisted pair bekabeling, zoals bijvoorbeeld UTP, FTP of fiberbekabeling. Over die bekabeling maken we gebruik van transmitters (bij de beeldbronnen) en receivers (aan de schermen en projectoren). Tussen beide plaatsen we een matrix. Het is immers die matrix die zal regelen welke bron je op welk scherm wilt hebben. Heel handig aan de matrix is dat je er alles centraal kan beheren en updaten. AMX, Extron en Crestron zijn de merken die voor ons geen geheimen meer hebben en beantwoorden aan de gevraagde kwaliteit. 

"Zorg ervoor dat je over de juiste projectielenzen beschikt als je grote of juist heel kleine afstanden wil overbruggen."

Tim Van Gasse

4. Twisted pairs overbrugt grote ruimtes

Het voordeel van glasvezelbekabeling of twisted pairs is de kwaliteit van het signaal en de grote afstanden die je kan overbruggen. Geen overbodige luxe in grote ruimtes. 

5. BYOD-proof 

Ook een troef is dat je nieuwe systeem de meest frequente platformen aankan. Vaak komt een spreker toe met zijn eigen materiaal – Bring Your Own Device. Hij werkte een mooie presentatie uit met verschillende filmpjes en animaties. Knap gedaan, maar dan is het goed dat alles ook werkt zoals hij het wil. Denk ook aan een draadloos netwerk. Behalve de bekabelde oplossing wordt ook draadloos presenteren belangrijk (via smartphone, iPad, …). Een uitstekende tool hiervoor is Barco Clickshare. Plug, Play & Presenteer!

6. Audio op 1,8 gigaherzband

Wist je dat er nieuwe frequentieband beschikbaar is voor draadloze microfonie: 1,8 gigahertz? Dat is een band die zo weinig mogelijk interferentie heeft met het 4G-netwerk en andere netwerken. Denk er dus aan dat je met je microfoon op de juiste golflengte zit. 

7. Video en projecties

Niets zo vervelend als een projectie die wat flou lijkt of die blokkeert op een bepaald formaat. Op de markt zijn er wel honderden projectoren. Zorg ervoor dat je over de juiste lenzen beschikt als je grote of juist heel kleine afstanden wil overbruggen. We zetten je graag op weg naar de juiste projector in functie van de nood en je budget. De referentie voor hi-end projectoren zijn Panasonic en Barco

8. Touchpanels

In de technische kamer van een auditorium wordt het hele event nauwkeurig gemonitord. Via touchpanels hou je de technische regie stevig in handen. In het auditorium zelf kan er een klein touchpanel staan om lokale settings te wijzigen. Maar in de regiekamer staat een groot control panel met een volledig overzicht van de installatie. Hiermee kunnen technici alles beheren en zelfs in preview al bekijken of het werkt. Voor controle platforms werken we met Extron, Crestron en Amx.

9. Incompany opleiding

Na de installatie volgt een korte opleiding en laten we de gebruiker kennismaken met de nieuwe installatie. We vragen om alle bemerkingen goed bij te houden zodanig dat we 2 weken later de installatie kunnen verfijnen op maat van je wensen. Dat kunnen details zijn zoals: pop-up volumeluik meer naar rechts, kleur wijzigen van het welkomstpaneel. Of ik wil een direct link om de gordijnen van het auditorium te kunnen bedienen.

10. All set. Go!

Zodra de installatie is afgewerkt zoals in het as-builtdossier is omschreven, blijven we beschikbaar voor interventies en nazorg. PLAY heeft hiervoor interessante nazorgcontracten en Service Level Agreements (SLA’s). En uiteraard blijven we ook na de installatie bereikbaar voor al je vragen. 

 

Succes ermee!